In de jaren 80 en 90 van vorige eeuw zag je heel wat jonge wielrennertjes in de nieuwelingen en junioren categorie met een racefiets van het merk Diamant. Het waren degelijke betaalbare racefietsen van goede kwaliteit, goed genoeg om ermee de eerste stappen in het wielerpeloton te zetten.
Tegenwoordig zie je ze veel te koop aangeboden op 2dehands websites en allerhande facebook verkoopgroepen met betrekking tot vintage stalen racefietsen.

Cicli Diamant

Diamant frames

Diamant was een Belgisch fietsmerk van de familie Simons uit Bekkevoort die hun fietsen verkocht onder de naam Cicli Diamanti. Ze maakten zelf hun frames niet maar kochten ze vooral aan bij Eddy Martens, producent van Martelly racefietsen. Ook voor het chromeren werkten ze samen met onder andere Chromage Central in Gent. Diamant was met andere woorden een plakmerk.

Je had ook een Duitse producent, uit Oost Duitsland meer bepaald die fietsen van het merk Diamant verkocht. Deze is een tijd geleden overgenomen door het Amerikaanse Trek, ze bestaan nog steeds en produceren tegenwoordig vooral e-bikes en trekking fietsen.

Histor Sigma Diamant wielerploeg 

Diamant sponsorde heel wat wielerploegen, vooral kleinere, maar vanaf 1987 startte een samenwerking met de verffabrikant Sigma en later ook Histor en Fina. Gedurende enkele jaren leverde Diamant de fietsen aan deze profploeg.

Ploegleider was toen Willy Teirlinck en ondermeer Etienne De Wilde, Paul Haghedooren, Roger Illegems, Lucien Van Impe, Hennie Kuiper, Wilfried Peeters en Danny Clark maakten deel uit van deze ploeg en boekten op hun Diamant fietsen enkele successen.



Ook in het veldrijden was Diamant actief met onder andere Albert Van Damme, Henk Baers, Ludo De Rey, Rudy Thielemans, Yvan Messelis en Wim Lambrechts. Diamant kwam ooit op de markt met een crossframe met een gebogen staande buis maar dit werd een complete flop en als onbestuurbaar bestempeld door de crossers.

Diamant frames met opvallende kleuren

Diamant fietsen worden gekenmerkt door hun opvallende kleuren, sommige frames hebben ook panto’s maar deze zijn eerder uitzonderlijk.


Heb je geluk dan kun je een Diamant racefiets in titanium vinden. Deze werden in Rusland gemaakt.
Ook bestaan er Diamant koersschoenen maar of die iets met het merk te maken hebben is mij niet duidelijk, alle info is hierover welkom.

Diamant Collstrop

Prachtige Diamant racefiets uit 1995 van het profteam Collstrop Lystex

Naast het Belgische en Duitse Diamant bestaan er ook Franse fietsen van het merk La Franςaise Diamant maar dit heeft niets met het bovenstaande te maken en is historisch veel ouder. Reeds in de 19de eeuw verschenen hun eerste fietsen, dit merk is ter ziele gegaan in de jaren 80 van vorige eeuw.

Bekijk ook het artikel Fiets in de kijker: de Diamant racefiets van Tom Desmet van het profteam Collstrop Lystex

Heb ook jij een Diamant racefiets die je wil delen met andere verzamelaars stuur dan een berichtje met foto’s naar info@vintagefiets.be

nl_NL