In de kijker staat deze keer een Main d’Or uit de jaren 80 met een Shimano 105 Golden Arrow groep. Main d’Or was het handelsmerk van de Oostendse fietsenmaker Fernand Kessels die ook de frames maakte voor onder andere Eddy Merckx. Meer over de samenwerking tussen Kessels en Eddy Merckx vind je in het artikel Fernand Kessels en Eddy Merckx.
Deze racefiets is niet van de kwaliteit van de exemplaren die Kessels maakte voor de kannibaal maar mag toch gezien worden. Het frame is opgebouwd uit Ishiwata EX buizen en geen Reynolds of Columbus buizen die voor de duurdere en betere frames werden gebruikt.
De groep die er op zit is Shimano 105 Golden Arrow, net zoals de Arabesque groep gedecoreerd met figuren.
Deze groep werd tussen 1983 en 1986 op de markt gebracht door Shimano om een goedkopere groep dan de 600 uit te brengen die gebruikt kon worden door de sportieve niet professionele fietser.
De Golden Arrow was de eerste versie van de populaire en nog steeds in de handel verkrijgbare Shimano 105 groep.
Oorspronkelijk zaten er Weinmann remgrepen à la francaise op de fiets maar deze zijn vervangen. Ook het Danilo Di Lucca zadel was te modern voor de jaren 80 en vervangen door een tijdsgeboden zadel.
Componenten
- frame: opgebouwd met Ishiwata EX buizen
- Remgrepen: Weimann
- Remklauwen: Shimano 105 Golden Arrow
- Versnellingshendels: Shimano 105 Golden Arrow
- voor- en achterderailleur: Shimano 105 Golden Arrow
- Crankstel: Shimano 105 Golden Arrow
- Wielnaven: Joytech
- Wielvelgen: Alesa
- Stuurpen: Sakae Ringyo
- Stuur: Sakae Ringyo Road Champion
- Snelspanners: Sachs Maillard
- Zadel: Selle Italia Turbo
- Pedalen: Sakae Ringyo SP 150
Goede middag, ik wou iets toevoegen aan uw Main d ór verhaal. Main d ór is namelijk niet door Fernand Kessels opgericht in Oostende, maar door Leon Versavel ,Goudehand straat ,Brugge in waarschijnlijk mei 1922 (Vandaar de naam “Main d ór”)
Ik weet dit omdat ik 9 maanden onderzoek heb gedaan naar een fiets uit 1922 die ik heb. Door de typisch gaten voor het balhoofdplaatje kwam ik er achter dat Dat het een Main d ór was en met hulp van Wally uit Sint Truiden heb ik het bevestigt (Was framenummer 15, dus de 15e fiets van Main d ór) Met hulp en samenwerking van archief te Brugge is de oprichter/eigenaar achterhaald. Op het adres van de fabriek hebben we een smederij vergunning van mei 1922 gevonden op de naam Leon Versavel. Het volgende wat ik vond is in 1927 en het laatste op 7 pril 1929, dit waren kranten stukken over een 10 miljoen schuld/verduistering ook van een Leon Versavel. Na verder onderzoek met het archief van Bruggen bleek uit gerechtelijke stukken en bevolkingsregister het om Leon Versavel junior te gaan (Senior is waarschijnlijk in 1926 gestopt en had Main d ór aan Leon Versavel junior door gegeven) Daarna is het wat onduidelijk, maar het merk, de fabriek en machines zijn aan Fernand Kessels en verhuisde naar Oostende. (Dit om schuldeisers af te betalen) Ik zelf heb ook geen andere jaren ’20 Main d ór nog kunnen vinden en ga er van uit dat mijn nummer 15 Main d ór ui 1922 dan ook de oudste is. Voegt natuurlijk niet veel toe aan uw 1980 fiets, enkel dat het merk Main d ór een langere geschiedenis heeft (+ uw weet waarom het Main d ór heet) Vriendelijke groeten David
Dag David,
Klopt inderdaad wat je zegt, het was het handelsmerk van Kessels maar hij heeft ooit de rechten van Main d’Or overgekocht. Ik geloof in 1935 en toen is ook de winkel van Brugge verhuisd naar Oostende.
Deze informatie staat in hetvolgende artikel https://www.vintagefiets.be/fernand-kessels-en-eddy-merckx/
Ik ben benieuwd naar foto’s van je Main d’Or fiets.
Bedankt voor de nuttige informatie
Groetjes
Gunther