Waarom zijn er toch zoveel koersfietsen gemaakt in België en Nederland maar met een Italiaans klinkende naam? Vaak zie je op 2dehands.be advertenties met teksten als Italiaanse fiets te koop of rasechte Italiaan te koop maar feitelijk is de fiets van Belgische of Nederlandse makelij.

Als leek is het niet altijd éénvoudig om de echte Italiaanse fiets van de Belgische versie te onderscheiden. Sommige fietsenmakers gingen zelfs zo ver om in het kader de Italiaanse vlag te graveren. Enkele klinkende namen zijn Giacomelli, Venturelli, Colnero, Clemenso, …

Waarom een Italiaanse naam?

Italië heeft inderdaad een rijker fietsverleden dan België of Nederland op het gebied van frames bouwen maar toch waren er vroeger heel veel kleine fietsenmakers, niet zoals nu door de mondialisering met vooral mastodonten zoals Trek, Specialized, Giant, …

Elk dorp had vroeger wel een fietsenmaker die zijn stalen buizen en lugs aankocht en onder eigen naam de fiets op de markt bracht. Begin jaren 70 was er een hype ontstaan om met Italiaanse fietsen te rijden, ze waren esthetischer, mooier en aantrekkelijker. Made in Italy is altijd een belangrijk handelsmerk geweest.

Enkele fietsenmakers begonnen dan maar eigen fietsen te produceren met een Italiaanse naam. Sommigen lieten de kaders rechtstreeks overkomen uit Italië, plaatsten er hun eigen decals op, graveerden ze met hun logo en monteerden ze dan af in hun atelier.

De belangrijkste Belgische vind je hieronder. Door op de naam te klikken krijg je meer info

Ontbreekt er informatie of hebt u nog weet van andere Belgische fietsenmakers dan mag u mij altijd een mailtje sturen naar info@vintagefiets.be

De Belangrijkste Nederlandse vind je in het artikel Nederlandse fietsmerken die toch zo Italiaans klinken

Martelly

Martelly is het fietsmerk van de familie Martens en werd begin jaren 80 opgericht. Fietsframes maakt de familie Martens echter al van vóór de 2de Wereldoorlog. Zij waren één van de grootste Belgische framebouwers en leverden ondermeer aan de Flandria ploeg, de Poeders Man ploeg en bouwden de kaders van onder andere Michel Pollentier, Etienne De Wilde, Roger Illegems, Berten de Kimpe en Willy Vanneste.

Martelly Martens Eddy

Martelly Martens Eddy

Martelly fietsen

Ook hebben ze heel veel frames geleverd aan andere fietsproducenten zoals Colnero, Empella, Loverdi, Diamant, Concorde, Devos Sport en nog vele anderen.

Vanaf 1980 hebben ze in 20 jaar tijd maar liefst 25.000 frames gebouwd.

Momenteel maakt Martelly nog steeds stalen fietsframes op maat, ze gebruiken hiervoor Columbus en Dedacciai buizen. Ook kun je bij hen nog een nieuwe retro fiets laten bouwen op maat.

Colnero

Fietsen uit Putte Kapellen, info ontbreekt

Colnero fietsen

Colnero fietsen

Colnero fietsen

Colnero fietsen

Capino

Capino is het handelsmerk van Fietsen Capino uit Wevelgem. In 1945 startte Marcel Pinnoo met een eigen fietszaak maar het merk Capino ontstond pas in 1971 naar idee van dochter Monique en haar man André Catry. Capino komt van Catry en Pinoo

Sedert 35 jaar maken zij Capino fietsframes. De winkel bestaat nog steeds en wordt uitgebaat door kleinzoon Xavier Catry.

Capino Wevelgem

Capino Wevelgem

Capino Wevelgem

Ampello

Fietsen met het merk Ampello werden gebouwd door Ampe, een fietsenmaker in Torhout (West Vlaanderen). De fietsenwinkel bestaat reeds sinds 1936 en heette toen Huis Alfons Ampe.

Ampello fietsen

Ampello fietsen

Ampello fietsen

Fangio

Ex ploegmaat van Eddy Merckx Guido Reybrouck start aan het einde van zijn loopbaan een groothandel in koersfietsen van het merk Fangio. De naam komt van zijn zoontje Fangio. Guido is duidelijk na zijn lange loopbaan bij de Italiaanse wielerploeg Faema een fan van Italië.

In 1994 laat hij alles over aan zijn zoon die Fangio fietsen opent in Aartrijke in West Vlaanderen.

Fangio fietsen Guido Reybrouck

Venturelli

Bonaventure uit Hooglede maakt reeds meer dan 90 jaar fietskaders op maat. De koersfietsen hadden rond de jaren 80 de klinkende Italiaanse naam Venturelli en tegenwoordig Scatto. Momenteel wordt de naam Venturelli enkel gegeven aan de gewone fietsen en E-bikes.

Venturelli komt voort uit de naam Ventura, afkomstig van de stichter Bonaventure. Eind de jaren 60 werd er zelfs een profploeg gesponsord, namelijk Etalo-Ventura in 1968 en Etalo-Siriki-Ventura in 1969, beiden met ploegleider Jozef Braeckevelt.

Venturelli fietsen

Venturelli fietsen

Venturelli fietsen

U-Scanini

Fietsfabrikant Bart Verhaegen uit Beauvechain (Bevekom) richtte dit merk op in 1987 maar is ondertussen gestopt (wanneer precies is niet bekend). Bart gebruikte Italiaanse kaders en in het kader staat zelfs een Italiaanse vlag gegraveerd. Bekendste renner die met hun fietsen reeds was Eric Vanderaerden

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beautiful Belgium bike . #uscanini #vintagebike #retrobike #roadbikevintage #artbicyclevintage

Een bericht gedeeld door artomist (@artomist) op

Zannata

Zannata uit Sint Niklaas is een redelijk nieuwe fietsenproducent die ook een Italiaanse tint aan hun fietsen hebben gegeven met de naam Zannata. Wanneer deze producent gestart is is me onduidelijk

Comati

Het merk Comati was een acroniem van Cools Marcel Tielt. Deze fietsenmaker sloot zijn deuren in 2001 waarmee dus ook het merk Comati verdween. Marcel Cools overleed in 2017 aan de gevolgen van lymfeklierkanker.

Marcel kocht veel kaders aan bij Vaneenooghe uit Ruiselede, het chromeren gebeurde door Titan bij Tielt en het lakken deed hij zelf.

Giacomelli

Giacomelli was een fietsenfabrikant uit Geraardsbergen van 1983 tot 2008.

Het werd opgericht in 1898 door Oscar De Vleesschauwer die voor zijn fietsen de naam Shrapnell koos die verwees naar het Duitse woord granaatscherf.

De belangrijkste wielrenners die op een Shrapnellfiets reden waren de Belgische baanwielrenner Jef ‘Poeske’ Scherens die maar liefst 7 keer wereldkampioen sprint werd vóór en na WOI.

In 1976 kwam Marc Van Yperzeele in het fietsenbedrijf en hij voerde in 1983 de naam Giacomelli in, dat werd de racefietsenlijn. Bij gebrek aan opvolging deed de familie het bedrijf in 2008 van de hand.

Giacomelli fietsen Giacomelli fietsen

De nieuwe eigenaars, Liesbeth Sarens en haar man Ad Kuijte, probeerden Giacomelli nieuw leven in te blazen. Hoe het is afgelopen is onduidelijk.

Carillo

Ook deze fietsen zouden door Marcel Cools uit Tielt (Comati) zijn gemaakt

Carillo fiets

Carillo fiets

Carillo fiets

Carillo fiets

Clemenso

Fietsmerk uit Diest, opgestart in 1980 waar ook enkele profploegen en semi-profploegen mee reden.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Almost finished this ultra rare 1981 Mavic equipped Elro – Fermis Bank – Clemenso team bike. Bike belonged to former pro Nico van Hest.

Een bericht gedeeld door Bicicletta Vintage (@biciclettavintage) op

Profploeg Femis Bank – Elro Snacks – Pony uit 1981 op fietsen van het merk Clemenso

Corona

Merk van de Gebroeders Roelens – Thoria uit Torhout

Corona gebroeders Roelens Torhout

Corona fiets uit privé verzameling van Erik Boelen

Corana gebroeders Roelens

Corona fiets uit verzameling van Erik Boelen

Andere Belgische merken met een Italiaanse naam

  • Rogeri: van Rogeri Bike Shop in Bocholt. Maken tevens fietskledij
  • Primorosso: van Primator Zwijndrecht
  • Superia: na een ruzie tussen de 2 broers Aimé en Rémy Claeys beslist Aimé om het fietsenmerk Superia op te richten
  • Barrosi – Donadi Cycles Steenokkerzeel
  • Lugano
  • Lanciano
  • Sangiorgio
  • Primavera
  • Delira
  • Bercinni
  • Luverdy: sedert 1993 merk van Ludo Verdyck uit Brasschaat, Luverdy zit nu in groep iBike van Marc Groven
  • Finila: fietsmerk van FIetsen NIco LAuwaert uit Beveren Waas
  • Bogardi: fietsmerk van André Bogaert uit Koersel (Beringen)
  • Uberto: fietsmerk van Hubert Vansteelant uit La Louvière
  • Arezzo: Het Belgische fietsmerk Norta heeft ooit een reeks racefietsen op de markt gebracht die de naam Arezzo kregen. Hoe Norta aan deze naam gekomen is, is mij onbekend. De enige Arezzo die ik ken is de Toscaanse stad Arezzo.

Kan een afbeelding zijn van fiets

Lanciano koersfiets

nl_NL