Onlangs kwam een nieuw boek uit over het succes van het Zedelgemse fietsenmerk Flandria. Er bestaan al enkele boeken over de successen van de Rode Garde maar dit boek van de hand van Filip Osselaer, bekend van onder andere Lucien! (over Lucien Van Impe), Eddy! (niet over Eddy Merckx maar over Eddy Planckaert), de rivalen van Merckx, … gaat dieper in op de opgang en de ondergang van het beroemde fietsmerk Flandria.

In het boek met de titel Het verhaal van Flandria duikt de schrijver in de wereld van het legendarische Flandria-wielerteam, dat tussen 1959 en 1979 een onuitwisbare indruk achterliet in de internationale wielerarena. De iconische rode koerstruitjes van Flandria waren synoniem met triomfen in klassiekers, wereldtitels, de Giro en de Vuelta. Maar zoals bij veel heldenverhalen, was er ook een tragisch einde.

De auteur neemt je mee naar de binnenkant van het peloton maar ook naar de familie achter het merk. De hoofdrolspelers van toen komen aan het woord over de gloriejaren en de onvermijdelijke neergang. De fabrieken in Zedelgem, Warneton en Zwevezele vormden ooit het epicentrum van Flandria’s succes, maar ook van de ondergang. Tussen 1974 en 1979 stapelde Flandria nog de successen op maar daarna ging het snel bergafwaarts.

Waarom was het succes zo groot? Wat leidde tot de val? In Het Verhaal van Flandria kom je dit allemaal te weten. Het boek onthult de menselijke verhalen, de passie en de strijd die schuilgingen achter de wielershirts.

Zo komen ook het wereldkampioenschap van Montjuic van 1973 aan bod met het geschil tussen Eddy Merckx en Flandria renner Freddy Maertens, de Giro van 1977 gewonnen door Michel Pollentier nadat hij onverwachts kopman werd door het uitvallen van Freddy Maertens, de vete tussen de 2 broers Aimé en Remi die leidde tot de splitsing van de fabriek in 2 delen en de oprichting van het merk Superia, enzovoort.

Als je meer wilt weten, raad ik aan om het boek zelf te lezen.

De eerste boekvoorstelling had plaats in Café Vitesse in Zedelgem, de recent opgestarte fietsenwinkel van de kleinzonen van Pol Claeys. Waar beter dan in Zedelgem waar de geschiedenis van Flandria zich hoofdzakelijk afspeelde kon deze boekvoorstelling plaats hebben:

Tal van hoofdpersonages uit het boek waren er van de partij en werden geïnterviewd door Johnny Vansevenant, naast politiek verslaggever ook auteur van diverse boeken over wielrennen waaronder de Mannen achter Eddy Merckx, mannen tegen Merckx en nog vele andere boeken over wielrennen.

Onder andere Michel Pollentier, Jeff D’hondt, Aimé Claeys (zoon van Pol Claeys) kwamen er aan het woord maar ook minder bekende figuren die het verval van Flandria van zeer dichtbij hebben meegemaakt. Ook zij krijgen een hoofdstuk in dit boek.

Ook wij waren natuurlijk van de partij en genoten van de boekvoorstelling en de interviews alsook van het gratis biertje dat achteraf werd aangeboden.

Het boek Het Verhaal van Flandria kun je kopen bij Bol.com op de volgende link Het Verhaal van Flandria , het is 260 pagina’s dik, bevat tal van foto’s en is uitgegeven bij Lannoo.
Een must voor de wielerliefhebber en in het bijzonder voor de Flandria fans.

nl_NL