Recent heb ik het boek Museeuw spreekt – van leeuw tot prooi, gelezen over de dopingaffaire rond de Leeuw van Vlaanderen Johan Museeuw.
Het boek leest zeer vlot, is slechts 180 pagina’s dik, en ik heb het dan ook in één ruk doorgelezen.
Het start bij die bewuste 4 september 2003, wanneer het gezin van Johan vroeg in de morgen gewekt wordt door maar liefst een tiental agenten die zijn woning compleet overhoop halen.
Museeuw begrijpt onmiddellijk wat de reden is omdat hij recentelijk zijn toevlucht heeft genomen tot het gebruik van epo. Hij weet ook maar al te goed dat de speurders niets zullen vinden omdat hij geen verboden producten in huis heeft.
Wanneer de speurders echter Museeuw’s gsm meenemen weet hij hoe laat het is en begint de tweestrijd: het gebruik van epo bekennen of ontkennen?
Wat volgt is een kat en muis spelletje tussen pers, gerecht, publieke opinie en Johan Museeuw zelf.
In dit boek beschrijft Johan zijn verhaal van ondermeer de gebeurtenissen, de drang om een prachtige carriere af te sluiten met nog 1 belangrijke overwinning en hoe de druk om te presteren renners in het peloton aanzet tot het gebruik van (verboden) stimulerende middelen.
Dit boek is geen ontkenning, noch een verwijt naar andere collega wielrenners maar zet wel tot nadenken hoe de verleiding tot het gebruik van doping een carriere van 1 van de beste renners van ééndagswedstrijden in vraag wordt gesteld door journalisten en de publieke massa.
Daarom is het boek een aanrader. Kom je het boek tegen op een vintage fietsmarktje of in een kringloopwinkel aan een prijsje des te beter, anders kun je het nog steeds kopen bij bol.com op de volgende link Museeuw spreekt – van leeuw tot prooi