De Tour de France is het grootste sportevenement ter wereld. Naar schatting volgen ongeveer 4,5 miljard wielerliefhebbers dit gebeuren. Indrukwekkende cijfers!

In dit artikel hebben we het over enkele interessante feiten en weetjes.

1903: de 1ste Tour de France gaat van start, er zijn slechts 60 deelnemers en 6 etappes maar dan wel telkens van 400km.

Maurice Garin: is de 1ste winnaar, hij wint met meer dan 3 uur voorsprong op de 2de en wint de helft van de etappes.

Maurice Garin de winnaar van de 1ste Tour de France

25 km/u: is de gemiddelde snelheid van de 1ste editie wat natuurlijk te wijten is aan de slechte staat van de wegen, de lange ritten en de zware logge stalen rossen van die tijd.

41 km/u: 40,995 km/u is de hoogste gemiddelde snelheid tot op heden, gepresteerd in 2017 met als eindwinnaar Chris Froome.

19 jaar: is de leeftijd van de Franse renner Henri Cornet, de jongste winnaar ooit in 1904. Hij wordt uitgeroepen als winnaar wanneer de 1ste 5 van het eindklassement worden gediskwalificeerd omdat ze tijdens één van de langste etappes de trein hebben genomen.

36 jaar: is de leeftijd van de Belgische renner Firmin Lambot die in 1922 de Tour wint en daarmee nog steeds de oudste winnaar ooit is.

5 eindoverwinningen: 4 renners zijn er in geslaagd om 5 keer de Tour de France te winnen: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Lance Armstrong slaagde er in om 7 keer op rij de Tour te winnen maar zijn overwinningen werden hem afgenomen na een bekentenis van georganiseerd dopinggebruik.

4 eindoverwinningen: Chris Froome is de enige die net onder de kaap van de 5 eindoverwinningen blijft hangen. Komt er een 5de overwinning bij in 2020?

Ballon d’Alsace: in 1905 wordt de Ballon d’Alsace beklommen, het is de 1ste col ooit die in de Tour wordt opgenomen. René Pottier komt als 1ste boven en is de enige die er in slaagt geen voet aan de grond te zetten.

Rode vod voor laatste kilometer: in 1906 wordt de rode vod die de laatste kilometer aangeeft, ingevoerd. Daarvoor stond iemand langs de weg die dit aangaf.

1909: Cyrille Van Hauwaert is de eerste buitenlander die een etappe wint, hetzelfde geldt ook voor de eindoverwinning door de Luxemburger Francois Faber.

Odiel Defraeye: is de eerste Belg die in 1922 de Tour de France wint

Jan Janssen: voor de eerste Nederlander die de Tour wint is het wachten tot 1969. Janssen rijdt op de laatste dag de belg Herman Van Springel uit het geel en wint de Tour met slechts 38 seconden voorsprong.

Lance Armstrong: de Amerikaan won 7 keer de Tour op rij maar werd zijn overwinningen afgenomen toen aan het licht kwam dat hij en zijn ploeg een gesofisticeerd doping programma hadden ontwikkeld. De jaren 1999 tot en met 2005 hebben dan ook geen eindwinnaar.

de gele trui: de gele trui werd pas in 1919 voor het eerst ingevoerd tot groot ongenoegen van de eerste drager want hij vond dat hij nu niet meer onopgemerkt in de aanval kon gaan.

Joop Zoetemelk: de Nederlandse renner won niet alleen de Tour in 1980 maar heeft ook het record van meeste 2de plaatsen, namelijk 6 keer waarmee hij beter doet dan de eeuwige tweede Raymond Poulidor en Jan Ullrich.

Raymond Poulidor: is dan weer de renner die het meest op het podium stond, namelijk 8 keer waarmee hij een trio voorafgaat met 7 podiumplaatsen: Joop Zoetemelk, Bernard Hinault en Jan Ulrich. Poulidor is tevens de oudste renner die ooit op het podium stond. In 1976 was hij 40 jaar oud.

Gele trui van begin tot einde: 4 renners slaagden erin om de gele trui op de 1ste dag te dragen en die nooit meer af te staan, namelijk Ottavio Bottecchia in 1924, Nicolas Frantz in 1927, Romain Maes in 1935 en Jacques Anquetil in 1961.

Gele trui op laatste dag: 3 renners veroverden de gele trui pas op de laatste dag: Jean Robic in 1947, Jan Janssen in 1968 en Greg Lemond in 1989

8 seconden: is het kleinste verschil ooit tussen de eindwinnaar en de 2de in de stand. In de afsluitende tijdrit van de Tour de France 1989 veroverde Greg Lemond de gele trui ten koste van Laurent Fignon. Bekijk hieronder de laatste kilometers van deze historische tijdrit

 

28 minuten 17 seconden: is dan weer het grootste tijdsverschil in de naoorlogse periode tussen eindwinnaar Fausto Coppi en Stan Ockers in de Tour van 1952.

96: is het meeste aantal truien dat een renner ooit heeft gedragen. Het betreft natuurlijk de kannibaal Eddy Merckx, tweede in de stand is Bernard Hinault met 75 gele truien.

36: 36 keer won een Franse renner de Tour de France en gaat daarmee ruim België vooraf met 18 eindoverwinningen.

Richard Virenque: is met 7 keer recordhouder van het bergklassement, vooral te danken aan het destijds ingevoerde puntensysteem , maar zeker niet de beste klimmer ooit.

Peter Sagan: won tot op heden 7 keer de groene trui en doet daarmee momenteel 1 keer beter dan Erik Zabel.

Wim Vansevenant: is recordhouder met 3 keer de rode lantaarn, de prijs voor de laatste renner in het eindklassement

Beste jongere: Jan Ullrich en Andy Schleck delen samen het meeste aantal witte truien, namelijk 3 keer.

Sylvain Chavanel: met 18 deelnames gaat Chavanel George Hincapie voor die 1 keer minder deelnam.

Eddy Merckx: ook het meeste aantal ritoverwinningen is weggelegd voor de kannibaal. Met 34 gaat hij sprinter Mark Cavendish vooraf die aan 30 stuks komt.

8 etappe overwinningen: is het grootste aantal in éénzelfde Tour. Deze eer is weggelegd voor Eddy Merckx (2 keer zelfs), Freddy Maertens en Charles Pélissier.

Chris Boardman: reed de snelste proloog ooit in 1994 met een gemiddelde snelheid van 54,152 km/u

Rohan Dennis: heeft dan weer het record van snelste tijdrit ooit met een gemiddelde snelheid van 55,446 km/u in 2015

 

nl_NL