In het straatbeeld en op de vele online verkoop sites zie je ze nog af en toe eens verschijnen: Bertin racefietsen. Dit verdwenen Franse fietsmerk, opgericht door André Bertin had zowel een fabriek in Frankrijk als in België en de fietsen uit Frankrijk verschilden dan ook van de Belgische (zie verder in het artikel voor meer info).

Geschiedenis Bertin fietsen

André Bertin was een Franse ex prof wielrenner van 1935 tot 1937 maar brak nooit echt potten. Die jaren reed hij vooral zesdaagsen op de piste bij het team France Sport – Wolber waar ook Antonin Magne, tweevoudig Tour de France winnaar en wereldkampioen in 1936, bij reed. Bertin mocht dan ook vooral knechten voor Magne.

Het was in deze periode dat Bertin in St Laurent Blangy in Noord Frankrijk een winkeltje oprichtte voor de verdeling van fiets- en bromfiets onderdelen. Na WO II startte André Bertin met zijn eigen productie van fietsen onder de naam Cycles A. Bertin. Vanaf de jaren 50 kreeg het merk het bekende logo met de adelaar en Franse vlag.

Bertin logo

In 1957, in samenwerking met de Brit Ron Kitching, werd het merk Milremo opgericht dat zich richtte op fietscomponenten. De naam Milremo werd afgeleid van de Italiaanse wielerwedstrijd MILano San REMO. Het overgrote deel van deze componenten werd van andere bekende producenten aangekocht en vervolgens voorzien van het logo Milremo. Dit is ook de reden waarom heel wat Bertin fietsen voorzien zijn Milremo padden (meer informatie over het merk Milremo).

Bertin fabriek in de jaren 60

Bertin sponsorde ook verschillende semi prof en prof ploegen in de jaren 60 samen met Porter 39, een bierbrouwer. De bekendste wielrenners die met een Bertin fiets reden waren Roger Decock, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1952 en  Patrick Sercu, nog steeds recordhouder van het aantal zesdaagsen op de piste. Sercu werd trouwens wereldkampioen op de piste in 1964 wat Bertin toeliet om de wereldkampioenen vlag op hun frames te plaatsen.

Patrick Sercu in 1964 – foto wikipedia

In 1970 startte Bertin als enige Franse importeur van Shimano onderdelen wat als gevolg had dat vanaf dan ook heel wat Bertin fietsen waren uitgerust met Shimano. Zo ook onderstaande Bertin C290 uit de jaren 80 die is uitgerust met de Shimano Arabesque, één van de mooiste groepen van Shimano.

Bertin racefiets

Franse Bertin met Shimano 600 Arabesque

André Bertin was geboren in de Franse regio Nord Pas De Calais op slechts 50km van de Belgische grens en had naar het schijnt ook familie wonen in België. Het duurde dan ook niet lang voordat er ook een afdeling Bertin Belgium werd opgericht in Poperinge. Ook nu nog bestaat er een winkel in Poperinge die fietsen onder de naam Bertin op de markt brengt. Of dit verre familie is ben ik nog niet te weten gekomen.

Dit is dus de reden waarom er toch nog redelijk veel Bertin fietsen in Vlaanderen te vinden zijn. Maar met het boomen van de fietsindustrie in de jaren 70 van vorige eeuw werden ook Bertin fietsen uitgevoerd naar de VS en zelfs Canada. Heel wat fietsen zouden geproduceerd zijn in Marokko.

Bertin racefiets model C132 zoals voorgesteld in de cataloog van 1972

In de jaren 90 ging het snel bergafwaarts met zowel het fietsmerk Bertin als het nevenproject Milremo. In 1990 stopte de samenwerking met Shimano en in 1993 werd het bedrijf verkocht aan de holding Cibo Participations. Een jaar later overleed André Bertin op 81-jarige leeftijd.

Belgische en Franse Bertin fietsen

Alhoewel ze beiden tot dezelfde familie behoorden waren de Bertin fietsen die in België gemaakt waren toch anders dan de Franse. Hieronder enkele verschillen:

  • De Belgische werden gepoederlakt terwijl de Franse genatlakt werden
  • De Franse gebruikten de volgende componenten: Milremo, Shimano, Reynolds buizen in tegenstelling tot de Belgische: Mafac, CLB, Weinmann, Ishiwata buizen, Ringo Sakae. Dit vermoedelijk om goedkopere fietsen te produceren.
  • De Belgische decals waren meer gedetailleerd en de lugs van de voorvork en achterbrug waren geschilderd in 3 kleuren.
Bertin Belgisch

Belgische Bertin met de lugs in 3 kleuren

Wil je nog meer te weten komen over Bertin fietsen dan kun je een kijkje nemen op de site bertinclassiccycles.wordpress.com waar je heel veel modellen terug vindt.

nl_NL