Klikpedalen zijn niet meer weg te denken uit de wielerwereld. In het wielrennen op de weg, op de piste, in de cyclocross en in het mountainbiken zijn de klassieke pedalen met toeclip en riempjes sedert de jaren 80 vervangen door de het klikpedaal.
Het was Bernard Hinault die met de Look PP65 pedalen aan de start stond in de Tour de France van 1985. Sedertdien gebruikten steeds meer en meer renners deze revolutionaire pedalen die veel handiger waren dan de klassieke.
Je hoefde de riempjes niet aan te trekken wanneer je vertrok waardoor je dus sneller weg was, vooral in de jeugdcategorieën was dit een enorm voordeel (en daar kan ik zelf van meespreken) en bij een valpartij geraakte je zeer gemakkelijk uit je pedalen en bleef je niet op de grond liggen (ook meegemaakt).
Cinelli M71 eerste klikpedaal
Het was echter niet het Franse Look die met de eerste klikpedalen op de markt kwam maar het Italiaanse Cinelli. In 1970 lanceerden ze de Cinelli M71 naar een ontwerp van Cino Cinelli: een klikpedaal uit verchroomd staal met een schoenplaatje uit aluminium dat in de latere versies werd vervangen door plastiek. De schoen werd vastgezet door een hendeltje onderaan het pedaal waar je moest aantrekken.
Net zoals bij de klassieke pedalen waarbij je je hand naar beneden moest brengen om je riempjes aan te spannen moest je dit nu doen voor het hendeltje. Van het klikpedaal dat we nu kennen was dus nog geen sprake. Het probleem met deze pedalen was dat wanneer je viel je vastzat en de kans bestond zelfs dat de hendel afgebroken werd.
De Cinelli M71 klikpedalen werden 4 jaar geproduceerd maar stierf een stille door omdat steeds minder renners ze gingen gebruiken omdat ze te gevaarlijk waren.
Klikpedaal Look PP65
Ook andere producenten lanceerden hun klikpedalen zoals NaturaLimits in 1980, Keywin in 1983, Elger in 1984 en Look in 1984. Het Franse Look dat destijds enkel actief was in de ski industrie nam het principe van de quick release bij skischoenen in de ski’s over en paste dit toe in de fietsindustrie. De Look PP65 was geboren. Het driehoekig voetplaatje wordt nog steeds toegepast.
Dat de Look PP65 nuttig was bij een valpartij bevestigde Bernard Hinault toen hij tijdens de 14de etappe van de Tour de France 1985 zwaar ten val kwam in volle sprint. “Dankzij de klikpedalen is veel erger vermeden en had ik misschien een been gebroken”.
Na verloop van tijd begonnen sommige renners echter te klagen van kniepijn. De Look PP65 pedalen lieten namelijk geen zijdelingse beweging van de voet toe en enkel renners die mooi in rechte lijn de pedalen lieten ronddraaien hadden er geen last van.
Klikpedaal Time TBT
Daarom kwam in 1988 Time op de markt met de Time TBT klikpedalen waar ook een zijdelingse beweging mogelijk was. De pedalen functioneerden het beste met de Time schoenen en veel prof renners in het peloton gebruikten de wit rode schoenen.
Er waren 2 versies op de markt: witte pedalen met witrode schoenen en zwarte pedalen met zwartgrijze schoenen (de goedkopere versie die ik had)
De concurrentie laat niet lang op zich wachten en Mavic, Look, Campagnolo en Shimano komen met hun variant op de markt.
Shimano Pedal System (SPD)
Een andere belangrijke stap in de evolutie van de klikpedalen is de uitvinding van de Shimano SPD klikpedalen waarbij het schoenplaatje gereduceerd is en past in de schoenzool. Dit is vooral handig in de wereld van de offroad, cyclocross en de mountainbike waar je af en toe van de fiets moet en stukken al lopend of wandelend moet afleggen. Het pedaal is nu dubbelzijdig en kan aan beide zijden worden gebruikt.
In het wielrennen op de weg is een uitstekend voetplaatje beter omdat de schoenzool dikker en stijver is wat belangrijk is om zoveel mogelijk energie over te brengen op de pedalen.
Egg Beater pedalen en Power Pedalen
In 2001 lanceerde het Amerikaanse bedrijfje Crankbrothers de Egg Beater pedalen (zo genoemd omdat ze op een ei klopper gelijken) die vooral in het mountainbiken en de cyclocross zeer populair zijn. Ze hebben 4 zijden waarin je je schoen kan klikken, zijn zeer licht en de modder blijft er niet aanhangen.
Onder andere de Belgische mountainbiker Filip Meirhaeghe was één van de eerste fans van de Egg Beater pedalen.
Een aantal jaren geleden kwamen ook de eerste Power pedalen op de markt waarbij je kan bijhouden hoeveel kracht je op de pedalen steekt bij een klim, een sprint, een tijdrit, …
Benieuwd wat de verdere evoluties zullen zijn! Op de volgende link krijg je een overzicht van de klikpedalen vanaf 1970 tot 1998 > speedplay pedalmuseum